Arka Mahle

kurşunlara gelirken arka mahlede...

12.01.2009

rap müzik vs türk sanat müziği

yazan Genç

Başlığı görünce bu nasıl kıyastır, ne alakası vardır diye tepkiler veren ey dostlar! Bu iki müzik birbirinin zıttıdır, panzehiridir ve ben size neden böyle düşündüğümü çeşitli savlarla ispatlamaya çalışacağım. (Evet, münazara girişi gibi oldu.)

Şimdi beşer dakikalık iki şarkı düşünelim. Birisi Türk Sanat Müziği, diğeri de Ritmik Amerikan Poeması’ndan olsun. Bu şarkıların sözlerini kıyaslamaya kalktığınızda arasındaki uçurumu görebilirsiniz. Mesela şu sözleri ele alalım:

Şarkılar seni söyler

Dillerde name adın

Aşk gibi sevda gibi

Huysuz ve tatlı kadın

Sırf bu sözlerle üç buçuk dakikadan fazla bir şarkı çıkartabiliyor TSM, ağırlığı ve müziğinin muhteşemliği sayesinde de bu kadar az sözle o kadar çok şey anlatıyor ki RAP müziğin ne işe yaradığını sorgular hale geliyor insan. RAP müzik ise müzikten çok söz üzerine ve bu yüzden bence anlaşılması zor ama anlamı TSM’den daha dar. Arka arkaya kafiyeli sözler bazen dayanılmaz olabilirken TSM her daim dinlenebilen ve rahatlatıcı olma özelliğiyle kesinlikle ön planda.

Siz en iyisi arka arkaya bir liste hazırlayın, bir şarkı TSM diğer şarkı RAP olsun ve nasıl birbirlerini nötrlediğini kendi kulaklarınızla duyun.

Sağlıcakla..

1 yorum:

makduman dedi ki...

Müzikalite olarak da uçurum var. Rap müziği için 3-4 oktavlık bir klavye, bir Apple, bir de synth yeterli. Fona koy tıstak çıstak tırırırı çıstak, üzerine küfürlü birşeyler olması koşuluyla hızlı hızlı oku, oldu rap.

TSM'de ise batı müziğinde tek nota aralığı olan yerde 8 nota var. Yani Avrupa'lı ve Amerika'lılar do'dan sonra re basarken biz araya 8 fazladan nota sıkıştırmışız. O yüzden icra etmek de hiç kolay değildir TSM'yi.

:)